Biografija

Vladimir Gligorić

Biografija

Владимир Глигорић пијаниста, рођен је 1979. године у Београду у породици оперских музичара. Клавир је учио у музичкој школи Мокрањац у Београду са професорком Тијаном Димитријевић коју Глигорић истиче као најзначајнију особу за формирање његове музи-чке личности. Након завршене музичке школе, уписао се на Факултет музичке уметности у Бео-граду, кратко се усавршавао на Конзерваторијуму за музику у Женеви, (Швајцарска), а доктори-рао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи истакнутог пијанисте и професора Александра Сердара.

За свој уметнички рад Владимир Глигорић је награђен неколико пута. Добитник је треће награде на међународном пијанистичком такмичењу Емил Гиљелс у Одеси (Украјина) 2010. године, а био је и финалиста међународних пијанистичких такмичења Музичке омладине у Београду 2009. године и Безендорфер и Шимел у Финиксу, држава Аризона (САД) 2011. године, на ком је добио специјалну награду за најбоље извођење виртуозног комада. Добитник је годишње награде Удру-жења музичких уметника Србије за најбољег младог уметника у 2009. години, а исту награду до-био је и од специјализованог часописа за класичну музику Музика класика 2010. године.

Одржао је бројне реситале у градовима Србије, и у неколико европских градова као што су Рим, Париз, Женева, Асколи Пићено, Загреб, Барселона, Велетри, Бадалона, Хвар. Међу фестивале на којима је наступао убрајају се БЕЛЕФ, ОКТОХ, Чело фест, Мермер и звуци, Трибина композито-ра, ЕЛЕКТЕ, БУНТ и КоМА у Србији, Хварско љето и Музичко бијенале Загреб у Хрватској, Nu-ovi spazi musicali у Италији и Балкан Форум у Бугарској.

Владимир Глигорић неколико пута је позиван да наступа са Симфонијским орксетром Радио – телевизије Србије, као и са Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Камератом Сер-биком, Камерним оркестром Љубица Марић, Ансамблом Метаморфозис, Разградском филхар-монијом (Бугарска), и Филхармонијом Одесе, (Украјина), са диригентима као што су Бојан Суђић, Владимир Крањчевић, Биљана Радовановић, Иван Марковић, Раде Пејчић, Драгомир Ненов, Хобарт Ерл и Александар Вокер.

Активан је као солиста, али и као камерни музичар. Године 2003. на позив једне од највећих оперских дива из Југославије, професора емеритуса Радмиле Бакочевић, Владимир Глигорић постаје сарадник у њеној класи, чиме започиње његова дугогодишња сарадња са оперским пева-чима, професорима и студентима певања, што је по речима Глигорића значајано јер је проши-рило његове музичке видике и усавршило његову извођачку вештину на више начина.

Иако његов репертоар чине дела класичног пијанистичког репертоара Владимир Глигорић је поштовалац савременог музичког стваралаштва и посвећен је истраживању, откривању и извођењу савремених композиција. Као резултат тога учествовао је у више премијерних изво-ђења и реализацији неколико компакт дискова са делима Василија Мокрањца, Ивана Јевтића, Властимира Трајковића, Исидоре Жебељан, Ивана Бркљачића, који су издати у Србији и Француској, а 2021. године и диска са музиком Василија Мокрањца за клавир соло у Немачкој, као и издања са музиком Драгутина Гостушког, Миховила Логара и Дејана Деспића у Србији.

Scroll to top